Czas czytania: 3 min

Pisanie zawsze było moją pasją. Już jako dziesięcioletnia dziewczynka prowadziłam pamiętnik, który dostałam na urodziny. Był taki czas, że przeniosłam moje pisanie do sieci – prowadziłam blogi osobiste, ale to nie sprawdziło się u mnie i powróciłam do pisania ręcznego w zeszytach. Pisanie traktuję jako coś naturalnego, nie wyobrażam sobie dnia bez zapisków. Zachęcam do tego także moje dziecko – mój syn stworzył już kilka swoich „książek”.

Pomysły, teraźniejszość i marzenia

Nie uważam siebie za osobę wysoce kreatywną, chociaż wiem, że siedzą w mojej głowie różne historie, które chcę przelać na papier. Pomysły przychodzą znienacka, podczas spaceru, gotowania, prysznica. Kiedyś nawet przyśniło mi się prawie całe opowiadanie.

Wiem, że chcę z pisania uczynić moje główne zajęcie. Obecnie pracuję jako freelancer i piszę na zlecenie. Moim marzeniem jest napisanie powieści. Chociaż pisanie bywa czasem ciężkie, zwłaszcza, jak temat mi nie leży. Wtedy napisanie czegoś sensownego zajmuje mi wiele czasu.

Pomysł na książkę o cydrze przyszedł do mnie sam. Wiedziałam od dziecka, że kiedyś napiszę książkę, a wtedy nadarzyła się okazja – temat sam się pojawił i pomyślałam, że nie mogę zmarnować takiej szansy.

Cydr i moja przygoda

Moja przygoda z cydrem zaczęła się w roku 2009, kiedy pierwszy raz spróbowałam angielskiego cydru. Zasmakował mi, ale wtedy nie wiedziałam, że napiłam się jednego z najgorszych cydrów dostępnych na rynku brytyjskim. Nie miałam żadnej wiedzy na temat cydru i trochę błądziłam – piłam różne owocowe cydry (m.in. truskawkowe), które nie miały nic wspólnego z prawdziwym tradycyjnym cydrem, narodowym trunkiem Brytyjczyków.

Przełom nastąpił kilka lat później, kiedy nawiązałam współpracę z portalem Kraina Cydru. Wtedy też zaczęłam się bardziej interesować cydrem i jego historią. Mieszkam od kilku lat w Wielkiej Brytanii, w hrabstwie Gloucestershire, w zachodniej części Anglii. W miejscu, gdzie narodził się cydr angielski.

West Country, czyli o tym, jak rozwijałam pasję

Rejon ten, tzw. West Country, w którego skład wchodzą hrabstwa południowo-zachodniej Anglii, słynie z produkcji najlepszego cydru. To tutaj rosną sady ze starymi odmianami jabłoni. Tutaj narodziła się tradycyjna produkcja cydru i znajdują się największe i najstarsze cydrowe fabryki.

Mając to szczęście, postanowiłam wykorzystać to, co oferuje historia tego rejonu. Zaczęłam czytać wszystko, co dotyczyło cydru. Jeździłam po pchlich targach i szukałam starych angielskich książek o sadownictwie, cydrze, kulturze rejonu. Siedziałam godzinami nad materiałami, notując każdy fakt, nazwisko, odmianę jabłoni. Któregoś dnia stwierdziłam po prostu – „napiszę o tym książkę”. Stwierdziłam, że jest to ciekawy temat i zupełnie nieznany w Polsce.

Dużo czasu zajęło mi zebranie materiałów i przeszukiwanie katalogów bibliotecznych i antykwariatów. Do tego dochodziły wyjazdy na farmy cydrowe, do fabryk, do muzeum, na festiwale i święta związane z jabłkami.

Czas na książkę i moje wybory

Gdy zaczęłam to układać w całość, stwierdziłam, że na pewno będzie drugie wydanie tej książki, bo nie byłam w stanie zamieścić tu wszystkiego. A musiał nadejść ten moment, kiedy trzeba było powiedzieć „dość” – książka musi być skończona, nie mogę dopisywać nowych rzeczy, bo mogę pisać bez końca. Postanowiłam wydać tę książkę w modelu self-publishingu, bo z góry założyłam (może niesłusznie?), że żaden wydawca raczej się tym nie zainteresuje.  Poza tym zawsze chciałam mieć swoje wydawnictwo i chciałabym to moje pisanie rozwinąć właśnie w tym kierunku.

Potem założyłam bloga i tak się zaczęła moja przygoda z pisaniem o cydrze. Poznałam wiele fantastycznych osób, które tym żyją i poświęcają na to każdą wolną chwilę.

Chciałabym, aby mój blog (www.historiacydru.pl) był bazą wiedzy dotyczącą historii cydru w Europie. Niesamowitą radość sprawia mi to, że cydr staje się w Polsce coraz bardziej popularny. Chciałabym, aby moja książka nie tylko pokazała polskim czytelnikom historię cydru, ale także pokazała bogatą kulturę z nim związaną.

Rita Krawczyk

Od kilku lat mieszka w Wielkiej Brytanii; jej wielką pasją jest odnajdywanie ciekawych historii i przedmiotów związanych z lokalną tradycją.

Autorka pierwszej polskojęzycznej książki dotyczącej historii angielskiego cydru.

Absolwentka polonistyki. Mężatka, mama 7-letniego Tadzia.

Blog: https://historiacydru.pl/

selfpublishing

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *